Nürburgring

Nürburgring, ”Die grüne Hölle” eller ”Det gröna helvetet”, som ligger i västra Tyskland omfattar både den gamla Nordslingan och den nyare Grand Prix-banan (längst upp till höger på bilden ovan). Varje varv är ca. 25 km långt. Varvet har över 170 kurvor och höjdskillnaden mellan högsta och lägsta punkt är 300 m. Nürburgrings nordslinga betraktas som den mest utmanande racerbanan i världen och här har storheter som Juan Manuel Fangio, Stirling Moss, Ronnie Petterson, Jackie Stewart och Niki Lauda tävlat. Den senare hade sin berömda olycka där 1976 och av säkerhetsskäl blev det också det sista året som Formel 1-tävlingar hölls där. Formel 1 körs dock sedan 1983 på den nybyggda Grand Prix-banan där man även kör motorcykellopp och diverse andra biltävlingar som t.ex. truckracing.

Ursprungligen byggdes Nürburgring som ett försök att dra in pengar till den då, 1927, mycket fattiga regionen Eifel. Sedan dess har det varit och är en mycket speciell plats för motorsport och man kan utan att överdriva säga att det är lite av racingens Mecka.

Något som är unikt för Nürburgring är att det ofta är öppet för turistkörning. Det innebär att man kan köra på banan med sin egen bil eller motorcykel. Detta i kombination med attraktiva tävlingar som VLN, 24h, Oldtimer Grand Prix, DTM med flera, lockar stora mängder människor som inte bara kan titta på tävlingarna utan även prova på banan själva dagarna före eller efter racen. Detta gör att det alltid är en månghövdad publik som tittar på tävlingarna även om det inte råkar vara F1 som körs just då.