Marskalk Mannerheims tågvagn

Marskalk Mannerheims tågvagn står i finska Mikkeli och är den vagn varifrån den finske marskalken Carl Gustaf Emil Mannerheim ledde vinterkriget mot Ryssland och gav den ryske björnen på nöten.

Med bas i strategiskt fördelaktiga Mikkeli kunde Mannerheim med tågets hjälp resa längs större delen av den finska fronten mot ryssarna och tog även tåget till Imatra där han på sin 75-årsdag, 4 juni 1942, tog emot Adolf Hitler på Immola flygplats. Hitler kom för att gratulera Mannerheim och diskutera det gemensamma kriget mot Ryssland. Dock ville inte marskalken ta emot Hitler på sitt högkvarter i Mikkeli eller i Helsingfors då det hade kunnat tolkas som ett officiellt statsbesök, så därför möttes de i Mannerheims tågvagn istället. Det är under deras möte i denna tågvagn som den finske ljudteknikern från Yle, Thor Damen, med risk för sitt eget liv lyckades spela in de 11 första minuterna av samtalet som mest är en monolog från Hitlers sida.

Thor Damen hade uppdraget att spela in Hitlers officiella födelsedagstal till Mannerheim, men lät mikrofonen vara påslagen efter de officiella talen. Han tvingasde avbryta inspelningen när han SS-soldaterna upptäckte av vad han sysslade med och krävde att inspelningen skulle förstöras. Yle tilläts dock behålla bandet i en sluten behållare mot löfte att aldrig öppna det. I dag är det den enda inspelningen av Adolf Hitlers röst som är tagen vid ett privat tillfälle och inte under ett officiellt sammanhang.