Ernest Hemingways hus på Key West

Ernest Hemingways hus på Key West, officiellt känt som Ernest Hemingway Home & Museum, ligger på 907 Whitehead Street, mittemot Key Wests fyr, nära den södra kusten av ön Key West. Det byggdes ursprungligen 1851 av Åsa Tift i spansk kolonialstil av kalksten från platsen; beläget 4,9 m över havet är det därmed alltjämt den näst högsta platsen på ön. Som bevis på husets goda konstruktion och placering har det överlevt det många orkaner, och den djupa källaren är, och förblir, torr.

Detta var Hemingways hem 1931–1939, vilket anses vara hans mest produktiva period. I detta hus skrevs några av hans bästa verk, inklusive de klassiska novellerna ”Snön på Kilimanjaro”och ”Short Happy Life av Francis Macomber”, hans roman Att ha och inte ha , och facklitteraturverket Afrikas gröna berg.

I dag är det privat, vinstdrivande museum, turistattraktion och landmärke som befolkas av sex och sju-tåade katter som är ättlingar till Hemingways katter. Under 2009 blev katterna föremål för federala tvister efter att besökare hade uttryckt oro gällande katternas välbefinnande. Utredare från USA: s jordbruksdepartement besökte museet och beordrade därefter att katterna skulle märkas för identifikation och skydd. Museet bestred detta i domstol men förlorade då katterna bedömdes ”väsentligen påverka” den mellanstatliga handeln och därmed skyddas av djurskyddslagen från 1966.

Huset var ett av de första på ön som försågs med inomhus-VVS, och det första där som hade badrum på övervåningen med rinnande vatten (från en regncistern på taket). Där fanns även en för tiden anmärkningsvärd inbyggd öppen spis, samt den första poolen i Key West. Vidare konverterade Hemingway en urinoar från en renovering på Sloppy Joe's bar till en fontän på gården, där den alltjämt är framträdande inslag och därtill fungerar som vattenhål för katterna.

Huset var 1988 inspelningsplats för James Bond-filmen Tid för hämnd i scenen där Bond slutar på underrättelsetjänsten och sedan flyr genom husets trädgård. Den 24 november 1968 blev huset utsett till ett US National Historic Landmark.