Carl-Philips hjälm och handskar

Prins Carl-Philip Bernadotte gjorde värnplikten på Amf 1 i Vaxholm. Under de 15 månadernas värnplikt utbildades han till båtchef på Stridsbåt 90. Unge Bernadotte har därefter fortsatt i den militära banan och är i skrivande stund fänrik i den svenska armén. Under hösten/vintern 2000 besökte han den svenska Kosovobataljonen KS03, där han fick sin hjälm och sina handskar ollade.

Hjälm 90 är tillverkad i kevlar och skyddar hjässan, tinnigarna och nacken mot splitter. Jämfört med den tidigare stålhjälmen, modell 37, så får hjälm 90 användas även som skyddshjälm vid arbeten som kräver detta. Hjälminredningen består av läderkuddar med bomull som vilar på huvudet. Till hjälmen används ett hjälmdok av kamouflagemönstrad väv med vändbar vit sida för vinterbruk. På den kamouflagemönstrade sommarsidan finns resår för att fästa maskering. Upprullat runt hjälmkanten finns ett ansiktsskydd som används vid C-stridsberedskap för att skapa tät klädsel.

Femfingerhandske M90 ingår i försvarsmaktens uniformsystem 90. De är tillverkade av impregnerat getskinn och fodrade med fleece.